Esküvő

Esküvőszervezés: tortúra vagy  jó móka?

 Tudom, hogy egy esküvő szervezése hatalmas feladat. Mégis egy dolog lebegjen a szemed előtt, amikor nekilátsz a több hónapos folyamatnak: az a legfontosabb, hogy az esküvő a tiéd és a párodé. Nem a rokonoké, a barátoké, még csak nem is a szülőké. Az a legfontosabb, hogy TI úgy érezzétek, igen, ez tökéletes. Az autótól a virágokig, a ruhától a vacsoráig, minden a helyén kell hogy legyen.


Az első lépések

 Kezdd azzal, hogy ötleteket gyűjtesz. Nem biztos, hogy hagyományos ceremóniát szeretnél lepukkant polgármesteri hivatallal, és lagzit pörköltszagú csárdával. Az sem biztos, hogy menyasszonyként szeretnél habcsóknak öltözni, vagy barokkos jelmezben feszíteni. Annyi lehetőség van, hogyha egy picit szétnézel akár itt, a neten, csak ámulni fogsz, hogy mi mindent ki lehet hozni egy esküvőből. Íme néhány hely, ahonnan nyugodtan lehet jópofa ötleteket csenni:

LOVE AND LAVENDER A kedvenc helyem, ahol mindig találok egy-két apróságot a dekorációtól a frizurákig- ez az oldal nagyon jól mutatja, hogy a külföldi esküvők stílusa mennyire eltér a hazaiakétól. (lásd a szolíd, mégis nagyon elegáns menyasszonyokat, vagy a vicces vőlegényfotókat) Külön felhívnám a figyelmet a szabadtéri esküvők és kerti bulik hangulatára, tényleg bármilyen éttermet túlszárnyalnak...

Top 10 Esküvői fotós Ebben a cikkben válogatták össze a legtehetségesebb esküvői fotósokat. Mindegyikük honlapjának linkje megtalálható benne, érdemes rá egy kis időt szánni. Ha ezt a linket megnézitek, rögtön látjátok, hogy bizony lejárt a rosszul beállított, giccses háttérrel tönkretett "nézzetek szépen a semmibe" típusú esküvői képek ideje. Igenis lehet olyan fotókat készíteni egy esküvőn, amiket még húsz év múlva is jó megnézni, mert olyan pillanatokat kap el, amik tényleg a legfontosabbak- mindezt drága stúdió, és fullasztóan meleg lámpaerdő nélkül. (és igen, én is szívesen nézem végig a kollégák szemet gyönyörködtető munkáját)

Martha Stewart Weddings Martha Stewart a nagybetűs amerikai háziasszony. Nemcsak főzésben, vagy lakberendezésben, de még esküvőszervezésben, divatban is őt követik az amerikai nők. Tényleg, ha megnézitek, ruha, torta, virág, frizura, és ékszer ügyben verhetetlen, bár tény és való, hogy nem a laza esküvők híve. Amerikában az elegáns, ám néha túl feszes esküvők korát élik az emberek.

Milyen legyen az esküvőm?

 Ha nem tudsz esküvőszervezőt bérelni, kérd meg a legjobb barátnődet, hogy legyen ő a segítséged. Nyissatok egy füzetet, vagy egy biztonságosan mentett dokumentumot a számítógépen (nehogy elvesszen) és jegyzeteljetek. Először határozzátok meg, mekkora költségvetésből gazdálkodhattok. Hány vendég lesz, milyen ceremóniára vágysz és mire mennyi pénzt szántok? Találjátok ki, milyen stílusú legyen az esküvő. Lehet klasszikus, egyszerű, de akár modern, vagy bolondos is (láttam már tornacsukás menyasszonyt akiért kockaladával jött a vőlegény, hatalmas buli volt)- de akár a húszas éveket idéző, vagy középkori hangulatú is. Gondolj a ruhákra, az autókra,a dekorációra, a vacsorára, a zenészekre, sőt még a bébiszitterre is (a vendéggyerekek sokszor nem hagyják szórakozni a szülőket)  mindegyik tételt különítsétek el, hogy a költségvetés áttekinthető legyen.
Ne feledjétek azt sem, hogy ha igazán stílusos esküvőt szeretnétek, sok múlik a kiegészítőkön. Ha megtetszik egy stílus, a mintát, amit a meghívókon használtok, érdemes tovább vinni a tortán, a szalvétán, esetleg egy ilyen, a régi fotókból készített vetítésen is.
Ha fontos, hogy tartsátok a kapcsolatot a leendő vendégeitekkel, indíthattok blogot, így hétről-hétre hírlevélben tájékoztathatjátok barátaitokat mindarról, ami Veletek történik. A blogon helyet kaphat egy üzenőfal, a meghívó, térkép, nehogy valaki eltévedjen úton az esküvőre, néhány gyerekkori fotó, vagy videó, és persze a nászajándéklista, nehogy nyolc ugyanolyan turmixgéppel legyetek gazdagabbak a lakodalom másnapján. A blogot aztán használhatjátok a család emlékeinek gyűjtőhelyéül is. Meglátjátok, szép emlék lesz a gyerekeknek.

Amit a fotózásról érdemes tudni


 Mindenkiről lehet szép képeket készíteni. Nem a tökéletes sminken, és a beállításon múlik, hanem a pillanaton. Azon, hogy amikor megnyomom a gombot, éppen boldog-e az, akit fotózok. A tekintetén, a tartásán, a kisugárzásán múlik, hogy mit örökít meg a fényképezőgép.

 Sok pár zavarban van a fényképezőgéptől. Igazuk van, a képeken igenis van intimitás. Ezért arra szoktam őket kérni, hogy kezdjük az esküvő reggelén a munkát, ne csak egy szándékosan fotózásra szánt félóra legyen erre a célra, mert az bizony kevés. Így megbarátkozunk egymással, és ettől klasszisokkal jobb lesz a végeredmény.

Az esküvői fotósorzatnak szerves része az előkészület. A menyasszony öltöztetésének hangulata, a barátnők megérkezése, az ágyra terített fátyol ugyanolyan fontos része a történetnek, mint az anyakönyv aláírása, vagy az első közös tánc. Így a vőlegény számára is fontos lehet egy közös fotósorozat a barátokkal, a testvérekkel, vagy a szüleivel. Ugyanúgy, mint a házasságotok első közös pillanatairól készült képek...

Igenis kell néhány kép a vőlegényről és a haverokról ingujjban, és kell arról is, ahogy a menyasszonyt sminkelik. Az esküvő egy folyamat, és nem egy beállított pillanat, amit le kell tudni. Ettől lesz emlékezetes. Kell néhány kép az örömszülőkről, mert nélkülük senki sem lenne ott ahol, és kell néhány a család gyerektagjairól, akik rácsodálkoznak a menyasszonyra. Csak ezután jöhet az a sorozat, ami a párról készül.

Ki kell választani legalább két-három fontos helyszínt, ami nincs túl messze egymástól, mégis fontos, mert éppen ott ismerkedtetek meg, vagy ott volt egy fontos randevú. Ne féljetek, egy-egy helyszínen 15 percnél többet nem időzünk.Emlékkönyv

Ma már nem csak hagyományos fotóalbum őrzi egy esküvő emlékeit. A digitális fotókat alacsony költséggel DVD-n is oda lehet adni a vendégeknek, akár már néhány nappal az esküvő után. Ha nyomtatott formátumot szeretnél, csodaszép fotókönyvet lehet készíteni az általad kiválasztott képekből. A szűkebb családnak akár kis formátumú leporellót, vagy könyvecskét küldhetsz, így nem kallódnak el a fotók, és ízléses ajándékot adhatsz esküvőd emlékére.
Teljesen mindegy, hogy kis, családias hangulatú, vagy többszáz személyes esküvőről van szó, életeteknek minden bizonnyal ez lesz az egyik legfontosabb napja. Sokáig fogsz még álmodni róla, és mesélni fogsz róla a gyermekeidnek, sőt az unokáidnak is.